Рак обігнав хвороби серця і став основною причиною смерті людей середнього віку. Однак в 30-50 відсотків випадків йому можна запобігти, уникаючи поширених причин, що викликають хворобу.
Куріння
Куріння найбільш часто є причиною раку легенів. Хвороба вбиває в світі майже 6 мільйонів чоловік в рік. Тютюновий дим містить 7000 хімічних речовин, з яких близько 70 є канцерогенами. Кинути курити ніколи не пізно, щоб продовжити життя.
Багато цукру
У день слід вживати не більше 12 чайних ложок цукру. Зловживання призводить до ожиріння і запалення – двох факторів ризику раку.
Оброблене м’ясо і продукти
Перероблене м’ясо офіційно класифіковано як канцероген, в якому містяться хімічні елементи, які пошкоджують клітини товстої і прямої кишки. Всього 50 г такого м’яса в день може збільшити ризик розвитку колоректального раку на 18%. Це шинка, ковбаси, в тому числі пепероні і салямі, хот-доги, в’ялене м’ясо та інші делікатеси. Замінити їх можна рослинними і пісними стравами.
Оброблені продукти також містять безліч токсичних хімікатів, які викликають запалення. Краща заміна – цілісні продукти.
Робота вночі
Ризик раку у жінок, які працюють в нічну зміну, вищий на 19%. Це порушує вироблення гормону мелатоніну, який захищає від хвороби.
Використання тальку
Тальк (дитяча присипка) збільшує ризик розвитку раку яєчників на 33%, раку ендометрія – на 24%, оскільки він часто забруднений канцерогеном азбестом. Для особистої гігієни краще використовувати кукурудзяний крохмаль.
Пластик
Деякі пластикові вироби містять синтетичний гормон, який порушує роботу ендокринної системи і збільшує ризик раку грудей. Рекомендується вибирати пластмаси, що не містять бісфенол А, і по можливості користуватися виробами зі скла.
Картопля фрі і чіпси
Акриламід – хімічна речовина, яка міститься в промислових продуктах, також при приготуванні картоплі фрі, чіпсів, крекеру, хліба, печива, сухих сніданків. Акриламід може пошкодити ДНК і підвищити ризик раку.
Погана гігієна порожнини рота
Захворювання ясен пов’язано з ростом раку легенів і колоректального раку через зміну імунної відповіді або поширення шкідливих бактерій.
Стрес
У людей в стресовому стані можуть розвинутися шкідливі звички – куріння, переїдання або вживання алкоголю, які збільшують ризик раку. Знизити його можна вправами, спілкуванням.
Обвуглене м’ясо
Смажене при високих температурах м’ясо утворює хімічні речовини, що ушкоджують ДНК.
Парабени
Хімічні консерванти парабени в зубних пастах, шампунях, дезодорантах і косметиці всмоктуються через шкіру і можуть стимулювати ріст клітин раку грудей. Вони включають метилпарабен, пропілпарабен, етилпарабен і бутилпарабен.
ВПЛ
Вірус папіломи людини викликає кілька видів раку. Уникнути його допомагає вакцина.
Пасивне куріння
Вдихання сигаретного диму, як і куріння, викликає рак легенів і пов’язане з підвищеним ризиком раку грудей, носових пазух і носоглотки у дорослих, а лейкемії, лімфоми та пухлин головного мозку – у дітей.
Зловживання алкоголем
Збільшується ризик раку ротової порожнини, горла, стравоходу, гортані, печінки і грудей.
Низькі фізичні навантаження
Однією з основних причин раку є малорухливий спосіб життя. Рух має вирішальне значення для виведення шкідливих токсинів з організму. Найпростіше – інтенсивна ходьба 30-40 хвилин в день, кардіовправи.
Хронічне запалення
Пошкоджується ДНК. Його викликає куріння, надмірне вживання алкоголю та неправильне харчування.
Надмірне перебування на сонці
Це причина раку шкіри. Сонячний опік всього раз в два роки може потроїти ризик розвитку меланоми.
Зайва вага
Більше 10 видів раку (40% випадків) – раку стравоходу, щитовидної, підшлункової та молочної залоз, жовчного міхура, шлунку, печінки, нирок, яєчників, матки, товстої і прямої кишки залежить від надмірної ваги або ожиріння.
Брак фруктів і овочів
Бідний на овочі та фрукти раціон пов’язаний з ризиком раку голови і шиї, стравоходу, шлунку і колоректального раку, оскільки організм не отримує клітковину, антиоксиданти і детоксифікуючі ферменти.