Серцева недостатність може збільшити ризик раку

Дослідження, проведене за участю більш ніж 200 000 чоловік, показало, що у пацієнтів з серцевою недостатністю ймовірність розвитку раку вища, ніж у їхніх однолітків без неї.

Результати не доводять, що серцева недостатність викликає рак. Однак отримані дані свідчать про те, що пацієнтам із серцевою недостатністю можуть бути корисні заходи щодо його профілактики.

Серцева недостатність вражає близько 65 мільйонів чоловік у всьому світі. У деяких хворих на рак серцева недостатність розвивається в результаті лікування. Останнім часом також з’ясувалося, що пацієнти із серцевою недостатністю можуть мати підвищену захворюваність на рак під час хвороби серця.

У поточному дослідженні вивчався зв’язок між серцевою недостатністю і розвитком нового раку в великій когорті. У дослідженні використовувалася інформація з національної репрезентативної бази даних Disease Analyzer, яка охоплює 1 274 лікарських кабінетів в Німеччині.

Всього було обстежено 100 124 пацієнтів з серцевою недостатністю і 100 124 людини без неї.

На початку дослідження в жодного з учасників не було раку. Статистичні моделі використовувалися для вивчення зв’язку між серцевою недостатністю і захворюваністю на рак протягом 10 років.

Середній вік досліджуваної популяції становив 72,6 року, 54% становили жінки. Протягом 10-річного періоду спостереження захворюваність на рак була значно вища серед пацієнтів з серцевою недостатністю (25,7%) у порівнянні з пацієнтами без серцевої недостатності (16,2%). У жінок захворюваність на рак становила 28,6% у пацієнтів з серцевою недостатністю і 18,8% у пацієнтів без серцевої недостатності. У чоловіків відповідні показники склали 23,2% і 13,8%.

Серцева недостатність була в значній мірі пов’язана з захворюваністю на рак з коефіцієнтом ризику 1,76. Співвідношення ризиків для жінок і чоловіків становило 1,85 і 1,69 відповідно.

Були виявлені значні асоціаціхїміж серцевою недостатністю і усіма оцінюваними типами раку. Найбільше збільшення ризику спостерігалося відносно раку губи, порожнини рота і глотки з відношенням ризиків 2,10, за яким слідував рак органів дихання з відношенням ризиків 1,91. Співвідношення ризиків для інших ділянок склало 1,86 для раку жіночих статевих органів, 1,83 для пухлин шкіри, 1,77 для лімфоїдної і кровотворної тканини, 1,75 для травного тракту, 1,67 для грудей, 1,64 для сечостатевих шляхів і 1,52 для раку чоловічих статевих органів.





ІНШІ НОВИНИ