Нездоровий кишечник: 5 ознак порушеного мікробіому, які не можна ігнорувати

Кишковий мікробіом величезною мірою відповідальний за стан імунітету, загального здоров’я людини, функціонування мозку, схильність до довголіття.

У кишечнику організму людини мешкає безліч видів мікроорганізмів, що становлять мікробіом (мікрофлору) кишечника. У тому числі різняться «хороші» і «погані», їх популяції у мікробіомі можуть бути збалансовані, або цей баланс виявляється порушеним. Наслідком можуть бути різні проблеми зі здоров’ям.

Чи виникали у вас останнім часом раптові збої травлення? Будьте обережні, оскільки це може бути проявом хворого кишечника. Також можуть виникати інші ознаки, що говорять про порушений мікробіом, і ці симптоми не можна ігнорувати. Своєчасне звернення до лікаря та корекція, лікування кишкових ускладнень допомагають уникнути багатьох проблем зі здоров’ям у майбутньому.

Різкі коливання ваги. На думку медиків, будь-які раптові зміни ваги можуть бути ознакою хворого кишечника. Його мікробіом спрямований на підтримку здорового травлення, і, будучи порушеним, він може сприяти неефективному перетравленню їжі та засвоєнню поживних речовин.

Порушений сон. Нездоровий кишечник тісно пов’язаний з явищами кислотного рефлюксу, запорів, занепокоєння, змін настрою – усе це, своєю чергою, впливає якість сну.

Проблеми зі шкірою. Шкіра як найбільший за площею орган тіла часто є індикатором підірваного здоров’я. Роздратування, висипання, свербіж, екзема можуть вказувати на поганий стан кишкової мікрофлори.

Непереносимість деяких продуктів. Раптова харчова непереносимість також може бути ознакою хворого кишечника. Вона викликається нездатністю травної системи функціонувати належним чином, що може призводити до виникнення здуття живота, надлишкових газів, діареї тощо при вживанні певних продуктів. Харчову непереносимість не слід плутати з харчовою алергією – остання визначається реакцією імунної системи на деякі продукти.

Аутоімунні захворювання. Порушений мікробіом кишечника має тенденцію послаблювати імунну систему. Це може призвести до розвитку аутоімунних захворювань, з яких серед сучасних людей особливо поширені вітіліго, ревматоїдний артрит, целіакія. Раптове виникнення таких захворювань може бути ознакою того, що ваш кишечник перестав нормально працювати.





ІНШІ НОВИНИ