У Львові померла громадська діячка та дисидентка Ольга Горинь

У четвер, 11 лютого, у Львові у віці 90 років померла дисидентка, громадська діячка, майстриня художньої вишивки Ольга Горинь. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила її племінниця Христина.

«На 91-му році життя відійшла у вічність Ольга Горинь. Похорон відбудеться у суботу, 13 лютого, о 12:00 у Поминальній каплиці на вул. Пекарській», – написала Христина Горинь.

Ольга Горинь народилася у 1930 році у с. Цетуля Яворівського району на Львівщині. Брала активну участь у підпільній боротьбі ОУН–УПА. Окрім того, розповсюджувала підпільну літературу самвидаву, писала антирадянські статті. Була заарештована та засуджена до 25 років таборів суворого режиму. Покарання відбувала в Інті (АРСР), згодом була переведена в Абезь (Казахстан). Після звільнення працювала у науковій бібліотеці Львівського університету, була художнім керівником Будинку учителя у Львові. Боролася за легалізацію УАПЦ та УГКЦ, була однією з ініціаторок відновлення Союзу українок, головою Української християнської партії жінок. Дружина українського правозахисника, дисидента та політв’язня, народного депутата України 1-го скликання Михайла Гориня.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ