3 тисячі громадян України, які живуть за кордоном, хочуть припинити громадянство

3 тисячі громадян України, які живуть за кордоном, подали клопотання до закордонних дипломатичних установ України про вихід з громадянства.

Про це йдеться у відповіді МЗС на запит Українських Новин.

МЗС інформує, що згідно законодавства, процедура виходу з громадянства України застосовується до громадян України, які відповідно до чинного законодавства України є такими, що постійно проживають за кордоном (отримали відповідний дозвіл компетентних органів України та мають в українських паспортних документах відмітку (штамп) “Постійне проживання” із зазначенням країни виїзду/проживання).

Клопотання про вихід з громадянства України подається до закордонної дипломатичної установи України (за місцем постійного проживання громадянина України за кордоном).

Загальний строк розгляду клопотань про вихід з громадянства України не повинен перевищувати одного року з дня їх надходження.

Датою припинення громадянства України шляхом виходу з громадянства України є дата видання відповідного указу президента України.

“Наразі Міністерством закордонних справ України опрацьовується в рамках діючого порядку близько трьох тисяч клопотань громадян України про вихід з громадянства України, поданих до закордонних дипломатичних установ України”, – повідомили в МЗС.

При цьому в МЗС не уточнюють даних цих осіб, їх прізвищ та імен.

“Наголошуємо, що інформація про особу, яка прийнята до громадянства України або громадянство якої припинено, є конфіденційною за визначенням в силу Закону. Відповідно до частини 2 ст. 14 Закону України “Про захист персональних даних” персональні дані мають обмежений доступ і поширення таких даних без згоди суб’єкта персональних даних або уповноваженої ним особи дозволяється у випадках, передбачених вищезазначеним Законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини”, – наголосили в МЗС.





ІНШІ НОВИНИ