Загальна мобілізація в Україні. Коли буде ротація військових після продовження воєнного стану

Воєнний стан та загальна мобілізація в Україні тривають з 24 лютого 2022 року й продовжені Верховною Радою на 2023 рік.

Верховна Рада продовжила мобілізацію та воєнний стан в Україні до 19 лютого 2023 року. Проте частина військових ЗСУ, Нацгвардії, ТРО, Прикордонної служби та правоохоронних органів служить з весни-літа 2022 без зміни.

Військовослужбовці можуть бути переміщені, переведені або демобілізовані, звільнені з військової служби. Пунктом 110 Указу Президента України від 10.12.2008 № 1153/2008 Про Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України описано причини та процедура переміщення військових.

Що таке ротація та переміщення військових

Ротація — це регулярна заміна або взаємозаміна особового складу, підрозділів чи військових частин, що виконують завдання у важких, складних або несприятливих умовах, через певний час.

Під час війни ротація означає заміну особового складу, що виконує бойове завдання або несе службу в складних умовах, на інших військовослужбовців.

Рішення щодо переміщення та планової заміни військовослужбовців приймається відповідно до затверджених мобілізаційних планів командуванням Збройних Сил. Інформація щодо планів, строків, періодів та порядку проведення заміни є засекреченою, тому точно не відомо і не буде відомо, коли змінять військових, які вже проходять службу за мобілізацією.

Переміщення, переведення (ротація) відбувається також за рішенням командира. Однак, він не може здійснювати переміщення військових, якщо це суперечить планам командування та/або законам України.

Як розповіла адвокатка Наталія Лісова, термін ротація використовується для випадках організації проходження служби військовослужбовців, направлених:

  • як національний персонал для участі в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки;
  • для проходження військової служби у багатонаціональний орган військового управління.

В усіх інших випадках використовується термін «переміщення».

Коли можливе переміщення військових

Коли переміщення військових не суперечить планам командування, за законом процедуру можна здійснювати у таких випадках:

  • Переміщення на посади (переміщення на вищі, рівнозначні та нижчі посади).
  • Проведення планової заміни у місцевостях з установленим строком військової служби.
  • Переміщення за станом здоров’я чи сімейними обставинами.
  • Переміщення у зв’язку з перебуванням із близькими особами у відносинах прямої організаційної та правової залежності.
  • Переміщення вагітних військовослужбовців-жінок за їх клопотанням відповідно до медичного висновку — на посади з меншим обсягом роботи, а також військовослужбовців-жінок, які мають дітей віком до трьох років, за їх клопотанням у разі неможливості виконання ними обов’язків на займаних посадах.
  • У разі проведення заміни у військових частинах (підрозділах), які виконують завдання в районах ведення воєнних (бойових) дій.
  • Переміщення у зв’язку зі звільненням або призначенням на посади, передбаченими штатами воєнного часу, у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення правового режиму воєнного стану.
  • Переміщення на нове місце військової служби з однієї військової частини до іншої, якщо з урахуванням вчиненого правопорушення військовослужбовець, якому призначено покарання у виді службового обмеження для військовослужбовців, не може бути залишений на посаді, пов’язаній із керівництвом підлеглими особами.

Згідно пункту 252 Положення про проходження військової служби громадянами України у ЗСУ, у разі оголошення мобілізації і настання особливого періоду заміна військовослужбовців, які проходять службу у місцевостях з встановленими строками служби, припиняється.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ