Рада зробила крок до закону про ПриватБанк, ухвалення якого вимагає МВФ

Верховна Рада на позачерговому зібранні 30 березня ухвалила законопроєкт, що регулює роботу банківської діяльності і від якого, у тому числі, залежить отримання фінансової допомоги від МВФ.

За таке рішення проголосували 267 народних депутатів. Проти виступили 17 парламентаріїв, 31 утримався, 29 не голосували.

З них 198 “слуг народу” (не голосували Олександр Дубінський, Максим Бужанський, Ольга Василевська-Смаглюк, Олександр Куницький). Також “за” – фракції “Європейської солідарності”, “Голосу” і групи “Довіра”. Ініціатором законопроєкту №2571 є експрем’єр-міністр України Олексій Гончарук.

Головне:

  • законопроєкт гарантує неповернення виведених із ринку банків до колишніх власників (зачепить усі фінустанови);
  • банк або інші особи можуть оскаржити в суді в установленому законодавством порядку рішення НБУ;
  • оскаржити можна тільки за Кодексом адміністративного судочинства (колишні власники “Привату” подали позови до судів як господарської, так і адміністративної юрисдикції);
  • якщо рішення НБУ про ліквідацію, націоналізацію оскаржують, це не відновить того становища банку, яке існувало до ухвалення відповідного рішення НБУ (тобто до колишніх власників він не повернеться);
  • оскарження не може бути підставою для визнання недійсними угод чи інших дій, вчинених під час процедури виведення неплатоспроможного банку з ринку/ліквідації банку;
  • оскарження не породжує будь-яких прав у осіб, які були учасниками банку на момент ухвалення такого рішення, крім права на відшкодування завданих збитків;
  • обов’язок довести збиток покладений на колишніх власників фінустанови, які хочуть компенсації;
  • відшкодування втраченої вигоди здійснюється в розмірі прибутку, який акціонер банку
  • міг би реально отримати, а ухвалене рішення НБУ стало єдиною причиною, що позбавила його цього прибутку;
  • відшкодування збитків здійснюється у грошовій формі. Відшкодування іншим чином (передання речі того самого типу та тієї самої якості тощо) не допускається.

Як відомо, Україна і Міжнародний валютний фонд узгодили позиції щодо законопроєкту про неповернення банків ексвласникам. Згодом, 24 березня, уряд зареєстрував компромісну версію проєкту закону. Як зазначають джерела, робота над законопроєктом зводилася до того, щоб очистити його від зайвого. В окремих випадках, які регулюють відносини неплатоспроможного банку з ексакціонерами, він навіть жорсткіший за попередній проєкт закону.

“З документа виключені всі другорядні норми, щоб текст не був надто великим. Істотно переглянули питання судових процедур і порядку відшкодування збитків. Зараз у проєкті більше процедурних гарантій, що банки не повернуться колишнім власникам. Акціонери отримають право лише на компенсацію у грошовій формі”, – зазначили в уряді.

 





ІНШІ НОВИНИ