У Китаї знайдено 5000-річні будинки розвиненої цивілізації

У Китаї археологи під час розкопок у центральній провінції Хенань виявили фундаменти будинків, вік яких перевищує 5000 років. Ці будівлі належать до культури Яншао, найдавнішої на території Китаю.

Про відкриття розповідає інформаційне агентство “Сіньхуа”. Воно було зроблено у селі Яншао, де розташована важлива археологічна пам’ятка. Культура Яншао вважається найдавнішою в історії країни. Розкопки в селі ведуться вже ціле століття, але відкриття, як і раніше, йдуть одне за одним.

На цей раз археологи розкопали руїни кількох будинків. Є припущення, що вони становили комплекс будівель, найбільша з яких, як уже встановлено, мала утрамбовану земляну підлогу. Стіни також були земляними, загальна площа цього комплексу перевищувала 130 квадратних метрів. Згідно з висунутими припущеннями, будівлі відносяться до пізнього періоду культури Яншао.

“Вперше після розкопок у селі Яншао в 1921 році були виявлені руїни великого будинку, – каже Лі Шівей з Інституту культурної спадщини та археології провінції Хенань, який керує розкопками. – Подібні знахідки можуть надати нові матеріали для вивчення типів, форм та методів будівництва будинків у період культури Яншао.

Крім того, на цій ділянці археологи виявили чотири штучні траншеї та велику кількість культурних реліквій, у тому числі нефритову сокиру, що символізувала, ймовірно, військову міць. Нові відкриття свідчать на користь гіпотези про те, що в період Яншао на цій ділянці могло розташовуватися велике поселення з великою кількістю жителів. Ймовірно, це могло бути густо населене, на ті часи, процвітаюче місто, яке мало потужні й комплексні оборонні споруди.

За словами Лі, все це має велике значення для вивчення складності цивілізаційного процесу у басейні Хуанхе у доісторичний період. Культура Яншао, що зародилася в середній течії Жовтої річки, вважається важливим джерелом китайської цивілізації. Вона відома своїми передовими технологіями виготовлення гончарних виробів.





ІНШІ НОВИНИ