Google зробила перший крок до виходу Android 13

Учора, 10 лютого, Google випустила Android 13 Developer Preview 1. Це вже 7 рік поспіль, коли компанія пропонує ранній погляд на те, в якому напрямку розвивається операційна система. Перше прев’ю знову виходить у лютому, щоб у розробників було більше часу для надання відгуків та оновлення програм. Усього таких прев’ю буде шість перш ніж компанія випустить стабільну збірку Android 13.

В якості ключових стовпів, на яких побудована Android 13, виступають конфіденційність і безпека. Мета компанії — «створити відповідальну та високоякісну платформу для всіх, пропонуючи безпечніше середовище на пристрої та більше контролю для користувачів». Це простежується в Developer Preview 1 у системному засобі вибору фотографій, де запропонували «штатний та оптимізований спосіб безпечного обміну як локальними, так і хмарними фотографіями».

Користувачі вільні вибирати, якими зображеннями та відео ділитися, а API-інтерфейс засобу вибору фотографій дозволить програмам отримати доступ до загальних медіафайлів без дозволу переглядати весь контент на пристрої. А ще допрацювали сервіс Nearby для безпечнішого Wi-Fi-з’єднання до сторонніх точок доступу без необхідності підтверджувати місцезнаходження.

Серед інших особливостей Android 13 варто відзначити бажання компанії і надалі розвивати концепцію Material You, щоб вона прийшла на програми від сторонніх розробників. Запропонували можливість створення утилітами системних діалогів, що демонструють плитки швидких налаштувань, які користувачі можуть потім додавати одним натисканням, налаштування для всіх мов та більш швидке розміщення переносів. Є також оновлення OpenJDK 11 та програмовані шейдери, нові модулі Project Mainline для Bluetooth та надширокосмуговий доступ, які можна оновити через Play Store.

Google не стала розкривати всіх деталей про зміни та нововведення в Android 13, але пообіцяла розповідати більше про систему у міру нарощування темпів тестування. Відкриті бета-версії вийдуть уже у квітні. На даному етапі встановити Android 13 Developer Preview 1 можуть лише власники смартфонів Pixel.





ІНШІ НОВИНИ