Як вибрати систему опалення

Без опалення водопостачання та водовідведення сьогодні просто не обійтися. Якщо вас цікавлять дані послуги, можете завітати на сайт
https://ekonomteplo.com.ua/poslugy/montazh-opalennya/, де знайдете більш детальнішу інформацію. А у даній статті ми сконцентруємо вашу увагу безпосередньо на опаленні.

Є чотири основні варіанти опалення приватного будинку:

  • повітряне;
  • конвекторне;
  • радіаторне;
  • тепла підлога.

Повітряне опалення

Історично склалося, що за допомогою нагрівання повітря печами обігрівалися наші предки. Дуже поширене повітряне опалення в Швейцарії, Німеччині, Фінляндії та багатьох інших Європейських країнах. Чому в 21 столітті звичайне пічне опалення залишається актуальним? Тому що коефіцієнт корисної дії СПО – системи повітряного опалення доходить до дев’яноста відсотків.

Для порівняння наведемо ККД опалення за допомогою води, приблизно 65%. Таку систему опалення можна зробити максимально ефективною, тільки якщо спочатку конструктори будинку все спроектували. Якщо таку систему монтувати після будівництва будинку буде дуже незручно прокладати повітроводи. Другою особливістю системи СПО є швидкий прогрів приміщень. Наприклад, прогрів будинку 200 м2 від – 10 C до +22 C градусів тепла відбувається за годину. Третя особливість – це встановлення постійної температури і вологості повітря в будинку за допомогою повітропроводів. У них встановлюють спеціальне обладнання, і повітроводи працюють в режимі кондиціонера. СПО буває з примусовою циркуляцією і природною циркуляцією повітряних потоків. Відрізняються вони діаметром труб. У примусовій циркуляції вони тонші і займають менше місця. Це зручніше, але необхідна установка вентилятора, і вентилятор створює шум. СВО не боїться морозів. Вартість СВО є найвищою з чотирьох перерахованих систем опалення.

Конвекторне опалення (КО)

При роботі КО відбувається рівномірне нагрівання повітряних мас в приміщенні. Прогріте повітря спрямовується від конвектора вгору, охолоджується і повертається вниз. Конвектор дуже схожеий на радіатор і встановлюється на підлозі , в стінах , під підлогою. Однак конвектор більш безпечний. Нагрівач закривається спеціальним металевим кожухом. Сам кожух не нагрівається, а тепле повітря проходить крізь напрямні ламелі. Найбільш поширені електроконвектори. Якщо опалювати великий будинок, то вигідніше використовувати газове КО.

Якщо у вас немає поблизу газопроводу, то обігрівати будинок або дачу можна за допомогою К.О. на основі нитки розжарювання. За швидкістю нагріву приміщення КО програє тільки повітряному опаленню. Газовий конвектор не нагріває воду як газовий котел, а тільки опалює одне окремо взяте приміщення. Таким чином, конвектори ідеальні для нагріву дачі або квартири, але не підходять великого заміського будинку.

Радіаторне опалення

Система радіаторного опалення (СРО) всім нам відома як одна з найперших. Ще в радянські часи всі багатоповерхівки опалювалися за допомогою СРО. З того часу відбулося чимало технічних удосконалень як за дизайном, так і за технічними рішеннями, змінився навіть матеріал самих радіаторів. Замість чавуну використовують біметал, алюміній або сталеві радіатори. У кожного з них є свої плюси і недоліки. Докладно зупинятися не будемо, але відзначимо, що СРО на сьогоднішній день є самою економічною системою опалення, але з енергоефективності вона поступається, наприклад, теплій підлозі. Тому що теплоносій потрібно нагрівати до + 80 C, а у теплої підлоги це вже сорок градусів.

Система опалення тепла підлога (СОТП)

Переваги теплої підлоги :

  • Довговічність і надійність;
  • Підвищена зручність і комфорт;
  • Залишається більше вільного місця в кімнатах.

Ці три чинники зробили лідером системи теплих підлог в елітному будівництві.

З урахуванням вищесказаного ви зможете зробити висновки яку систему опалення вибрати для свого будинку.





ІНШІ НОВИНИ