Суд у США підтримав самопроголошеного творця біткоїну

Суд присяжних в американській Флориді після тижневого розгляду дійшов висновку, що австралійський учений Крейг Райт, який стверджує, що саме він і є міфічним творцем біткоїну, відомий як Сатоші Накамото.

Тепер Райт не повинен ділитися зі спадкоємцями свого партнера по роботі Девіда Клеймана, який помер у 2013 році, і має право залишити у своїй безроздільній власності нібито 1,1 мільйона біткоїнів на суму близько $50 мільярдів.

Щоправда, доказів того, що вченому-комп’ютернику справді належать такі кошти, суд також не знайшов, повідомляє Independent.

З самої появи біткоїна в 2008 році і сама криптовалюта та особистість Сатоші Накамото були огорнуті таємницею. Відомо, що якийсь винахідник, який назвався цим ім’ям, опублікував документ, що містить принципи криптовалюти, вільної від регулювання будь-якими суверенними чи міжнародними органами. Через деякий час у світі розпочався майнінговий бум.

У 2016 році Крейг Райт заявив, що саме він і є тим самим Сатоші Накамото (прізвище Накамото з японського можна приблизно перекласти як «у центрі») і на доказ своїх слів надав права на 1,1 мільйона біткоїнів. Водночас ні підтвердити свою заяву про авторство, ні довести свою можливість контролювати зазначену суму Райт так і не зміг. Відповідно, більшість членів криптосуспільства сприйняли слова вченого з великим скептицизмом.

Чи не єдиними, хто беззастережно повірив Райту, стали родичі його колишнього партнера Девіда Клеймана, котрий помер за три роки до гучної заяви австралійця. Щоб не прогаяти можливість збагатитися, сім’я Клеймана подала позов з вимогою поділити навпіл біткоїни, які нібито належать Райту. Підставою для звернення до суду стала попередня спільна робота вчених.

Біткоїни адвокатам вченого вдалося відстояти, а ось порушення прав інтелектуальної власності суд оцінив у $100 мільйонів, які тепер Райт має заплатити родичам Клеймана. Але це мала дещиця від того, чим нібито володіє Райт.





ІНШІ НОВИНИ