Сенат США відхилив законопроект про санкції проти «Північного потоку – 2»

У Сенаті Конгресу США не знайшлося необхідних 60 голосів для підтримки ініціативи сенатора-республіканця Теда Круза щодо санкцій щодо трансбалтійського газопроводу «Північний потік – 2».

Раніше сенатори від Демократичної партії активно підтримували законопроект щодо нових санкцій, проте їхня позиція безпосередньо перед голосуванням змінилася на діаметрально протилежну.

Швидше за все, це сталося після зустрічей сенаторів із заступником держсекретаря США Вікторією Нуланд та старшим радником Держдепу з енергобезпеки Еймосом Хокстіном, які були проти законопроекту.

Ініціатива Теда Круза передбачала, що після ухвалення закону протягом 15 днів адміністрація Білого дому має ввести санкції проти газопроводу. Крім того, передбачалося, що якщо президент США вирішить скасувати обмеження, Конгрес матиме право на повторне голосування з цього питання.

Рестрикції планувалося запровадити щодо багатьох організацій, які брали участь у проектуванні та будівництві газопроводу, а також проти компаній, які відповідатимуть за експлуатацію «Північного потоку – 2».

Санкції передбачали заморожування активів співробітників зазначених компаній у банках США, заборону в’їзду на територію Сполучених Штатів, а також обмеження для американських компаній та громадян на ведення бізнесу з фігурантами з «чорного списку».

Як альтернативу законопроекту Круза демократи внесли свою ініціативу, яка передбачає введення нових санкцій щодо Росії, а також президента Володимира Путіна, прем’єр-міністра Михайла Мішустіна, глав МЗС, Міноборони та низки військових відомств у разі загострення ситуації навколо України.





ІНШІ НОВИНИ