Бельгія має намір перейти на чотириденний робочий тиждень

Багатопартійний коаліційний уряд Бельгії погодив пакет реформ трудового права, який дозволить найнятим працівникам найближчим часом перейти на 4-денний робочий тиждень. Крім того, у прийнятому документі особливо обговорюється право працівників відключати свої телефони та гаджети після закінчення робочого дня та таким чином ігнорувати повідомлення від начальства, не побоюючись бути при цьому покараним.

Все це поки що має статус законопроекту, але в уряді впевнені, що закон буде незабаром ухвалено. Глава кабінету міністрів країни Олександр де Кроо заявив, що реформа «зробить і людей, і бізнес лише сильнішим».

Переведення на чотириденку залежатиме лише від бажання працівника. Передбачається, що у разі такого вибору роботодавець буде зобов’язаний погодитись на це, як мінімум, на півроку. Потім працівник може ухвалити рішення про повернення до п’ятиденного робочого тижня.

Що ж до права підлеглих не відповідати на дзвінки чи текстові повідомлення начальства у неробочий час, то ця норма вже діє для всіх федеральних службовців Бельгії. На приватний сектор її поширять уже у березні. Обов’язковою вона стане для всіх приватних підприємств, у штаті яких 20 осіб і більше.

Першою країною у світі, що провела масштабний експеримент із переходу на чотириденний робочий тиждень, стала Ісландія. І хоча за його підсумками було зроблено висновок, що скорочення робочого годинника не призводить до втрат, повний робочий тиждень, як і раніше, триває там п’ять днів.





ІНШІ НОВИНИ