У РФ депутату дали 7 років ув’язнення за заклик закінчити війну в Україні

У Москві суд засудив муніципального депутата до 7 років в’язниці за поширення “завідомо неправдивої інформації” про російську армію. Як пише The Guardian, чиновник не захотів проводити дитяче свято на тлі російського військового вторгнення до України.

Депутата Красносільської райради Москви Олексія Горінова було заарештовано у квітні після того, як він разом із ще одним депутатом (обидва від опозиційних сил) виступили проти ідеї райради влаштувати конкурс дитячого малюнка та фестиваль танців.

Під час робочого засідання депутатів, яке відбулося 15 березня, Горінов заявив, що наразі країні не до розваг, оскільки триває війна. Також він сказав, що в Україні гинуть діти, і на цьому тлі недоречні дитячі свята у Росії.

“Я вважаю, що всі зусилля [російського] громадянського суспільства мають бути спрямовані лише на припинення війни та виведення російських військ з території України”, – сказав тоді Горінов під час робочої зустрічі, яка транслювалася на YouTube.

Ці висловлювання Горінова підпадають під низку нових законів, які були введені з початку російського вторгнення і які забороняють критикувати дії російської армії та загалом публічно не погоджуватися з російською військовою агресією, а також з її офіційним трактуванням.

Зазначається, що 7-річний тюремний термін для Горінова є несподівано суворим навіть за нинішніми російськими мірками. Правозахисники побоюються, що це лише перша справа з багатьох, де противникам війни даватимуть великі тюремні терміни.





ІНШІ НОВИНИ