Польща вимагатиме від Німеччини військові репарації на трильйон доларів

Влада Польщі прийняла рішення офіційно вимагати від Німеччини військових репарацій за руйнування та жертви, понесені за період Другої світової війни. Про це в четвер, 1 вересня, заявив голова правлячої партії республіки “Право і справедливість” Ярослав Качинський, передає видання Rzeczpospolitą.

За словами Качинського, загальна шкода польській стороні від дій Німеччини в роки війни була оцінена приблизно в 6,2 трильйона злотих, або в 1,32 трильйона доларів США. При цьому, зазначив політик, ця цифра — «найобмеженіша і найконсервативніша», і насправді втрати, завдані країною, можна було оцінити значно вище.

Так, з поданої Качинським доповіді випливає, що матеріальні втрати Польщі комісія оцінила у 797 мільярдів злотих, банківські збитки — 89,3 мільярда злотих, а збитки, завдані культурним цінностям, — 19,3 мільярди.

У серпні депутат від «Права і справедливості» Аркадіуш Мулярчик заявив, що Німеччина, швидше за все, виплатить необхідні військові репарації за шкоду, заподіяну під час Другої світової війни, протягом найближчих кількох років, а може, й швидше. На його думку, «тавро злочинів їхніх предків» може сильно нашкодити іміджу німців у міжнародних відносинах.

Питання про вимогу нових виплат від Німеччини порушили у Польщі кілька років тому. Для підрахунку суми було створено спеціальну парламентську комісію. Берлін у свою чергу неодноразово заявляв, що не має наміру робити нові виплати, оскільки вважає, що вже виплатив великі репарації.





ІНШІ НОВИНИ