Вчені: три-чотири чашки кави в день знижують ризик хронічних захворювань печінки

Захворювання печінки входять в десятку найбільш частих причин смерті, в тому числі в Україні. Так, неалкогольною жировою хворобою печінки (НАЖБП) – станом, при якому в клітинах органу накопичується надлишковий жир, – страждають приблизно 25% дорослих людей у всьому світі.

Велике дослідження, проведене у Великобританії, показало, що профілактика хронічних хвороб печінки може включати не тільки здорове харчування і відмову від алкоголю, але й регулярне споживання кави. Вчені з Університету Саутгемптона проаналізували дані британського Біобанку про стан здоров’я та звички більш 494 тисяч людей, яким на момент початку періоду спостереження було від 40 до 69 років. З них 384 тисячі повідомили про те, що люблять пити каву, ще 109 тисяч не споживають її.

Через 11 років спостережень в цій когорті було зареєстровано 3,6 тисячі випадків хронічних захворювань печінки, у 1,8 тисячі учасників діагностована жирова хвороба печінки, від різних патологій цього органу померла 301 людина.

Після коригування даних з урахуванням індексу маси тіла і шкідливих звичок учасників виявилося, що у людей, які регулярно п’ють каву, ризик розвитку хронічних захворювань печінки на 20% менший в порівнянні з тими, хто її не споживає. А ймовірність смертності від цих патологій у кавоманів на 49% нижча.

Найбільшу користь приносять 3-4 чашки кави в день, причому бажано натуральної меленої. Кава без кофеїну і розчинні напої також пов’язані з профілактичним ефектом, але вже в меншому ступені, відзначили вчені.

«Ці результати дуже важливі з огляду на брак ефективної стратегії профілактики та лікування хронічних захворювань печінки», – пояснили автори дослідження.





ІНШІ НОВИНИ