Вчені: найближчі п’ять років можуть стати найтеплішими в історії людства

У найближчі п’ять років середня температура на планеті перевищить доіндустріальний рівень на один градус Цельсія або навіть більше, говорить прогноз британської метеослужби Met Office.

Земля переживає найтепліше десятиліття з початку офіційних спостережень за погодою.

Експерти вважають, що в 2019 – 2023 роках кліматичні показники XIX століття будуть перевищені на 1,03 – 1,57 градуса, повідомляє The Daily Mail.

Дані узгоджуються з звітом NASA, який показав, що 2018 рік став четвертим найспекотнішим в історії, завершивши безпрецедентно теплу п’ятирічку.

Першим роком, коли глобальна температура перевищила значення 1850 – 1900 років на цілий градус, став 2015. У наступні роки тенденція до потепління збереглася.

Десятиліття 2014 – 2024 років, найімовірніше, стане найспекотнішим за останні 150 років, кажуть вчені.

Відзначимо, що, за Паризькою угодою, глобальне потепління планується стримувати на рівні +1,5 градуса до доіндустріального рівня. Але, за прогнозами, вже в найближчі роки цей показник буде перевищений – хоча, можливо, тільки тимчасово.

В цілому з останніх двадцяти двох років двадцять визнані найтеплішими. Зростання температур відзначавлося як на суші, так і в Світовому океані.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ