Вчені зробили нове відкриття: Африка колись була льодовиком (відео)

Близько 300 мільйонів років тому південна частина Африки приєдналася до Південної Америки. Вчені зробили відкриття, в якому говориться, що в цей період Африка була не чим іншим, як льодовиком.

Так, сьогодні, дивлячись на суху вулканічну африканську пустелю, в це повірити складно. Але на протязі свого існування Земля змінюється. І якщо ми будемо знімати один шар за іншим, то дізнаємося багато цікавого з минулого нашої планети.

Геологи Грем Ендрюс і Сара Браун – одні з перших, хто зробив це в Намібії, і їх останні дослідження привели до несподіваного відкриття.

Виявляється, цей регіон колись був домом для великого крижаного потоку – артерій, які направляють потік від центру льодовика до його краю – і це було дуже вражаючим.

Під час дослідження пустельної країни в польовий поїздці ці два геолога з Університету Західної Вірджинії помітили деякі специфічні особливості.

«Ми швидко зрозуміли те, на що ми дивилися, бо ми обоє виросли в районах світу, які були під льодовиками, я в Північній Ірландії і Сара в північному Іллінойсі», – каже Ендрюс.

Переглядаючи свої результати, дослідники виявили великі, довгі заглиблення в скелях регіону. Докази були зрозумілі: це, мабуть, було викликано древніми крижаними формами, які рухалися дуже швидко – достатньо швидко, щоб лід міг проникнути в вулканічний ландшафт.

Отримані дані представляють собою найперше свідчення масивного крижаного потоку, відповідального за осушення крижаної шапки, яка покривала південь Африки в кінці палеозою.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ