На дні Тихого океану виявили японський лінкор – фото

Знайдені біля Соломонових островів в Тихому океані уламки затонулого військового судна виявилися останками лінкора японського імператорського флоту «Хіей», який був потоплений в роки Другої світової війни.

Про це повідомляє The Telegraph.

Затонуле судно було виявлено ще в лютому 2018 року, проте досліджувати корабель і ідентифікувати його до сих пір не вдавалося через те, що він лежить на великій глибині – близько 975 метрів.

Вивчити уламки стало можливим тільки в кінці січня 2019 року за допомогою підводного апарату, розробленого компанією Vulcan Inc, яка базується в американському Сіетлі.

В ході дослідження на дні було виявлено 6-дюймову зброю, ящики з зенітними снарядами, а також ілюмінатори. Крім того, на знятих апаратом зображеннях видно, що корпус судна був серйозно пошкоджений – швидше за все, пробоїна була отримана в битві за Гуадалканал, в якій лінкор «Хіей» брав участь в 1942 році.

Лінкор «Хіей» був спущений на воду в 1912 році. До складу японського флоту він увійшов в 1914-му, на той момент крейсер був одним з найбільш важко озброєних військових кораблів в світі.

В ніч з 13 на 14 листопада 1942 року в ході битви за Гуадалканал в районі Британських Соломонових островів лінкор піддався активному бомбардуванню з боку американських літаків і військових кораблів: всього по ньому було випущено близько 50 снарядів, в тому числі авіабомб.

В результаті «Хіей» затонув разом з 188 членами екіпажу, ставши першим лінкором, який Японія втратила в роки Другої світової.

Джерело