Вчені назвали безпечний спосіб зупинити глобальне потепління

Гарвардські вчені назвали безпечний спосіб пригальмувати глобальне потепління. Вони запропонували розпорошити в атмосферу хімічні речовини, щоб «блокувати» сонячні промені.

Цей спосіб обговорюється вже давно. Багато експертів дотримуються думки, що таке втручання в природні цикли принесе більше шкоди, ніж користі.

Зокрема, порушиться циркуляція опадів, і клімат в певних регіонах зміниться ще сильніше, повідомляє Nature Climate Change.

Співробітники Гарварда провели спеціальне дослідження, щоб встановити, яка доза хімікату буде ефективною і при цьому не викличе небажаних наслідків.

Вони створили комп’ютерну модель, де врахували і тропічні циклони, і екстремальні опади у різних регіонах планети, і мікроклімат, і інтенсивність стихійних лих.

Згідно з отриманими даними, уповільнити зростання температур на 50% буде цілком достатньо для того, щоб пом’якшити найбільш небезпечні прояви потепління – в тому числі зберегти водні ресурси та значно знизити потужність ураганів.

Негативні наслідки геоінженерії будуть спостерігатися лише на 0,5% охопленої території.

Нагадаємо, що кліматологи рекомендували вдвічі знизити викиди парникових газів вже до 2030 року, але на практиці це навряд чи можна досягти. Тому вчені розробляють альтернативні способи вберегти планету від кліматичних катастроф.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ