Археологи розповіли, як ацтеки вбивали перших конкістадорів: фото

Конкістадорів, які прибули близько 500 років тому в складі експедиції Ернана Кортеса, вбили індіанці аколуа, які схопили їх на берегах Південної Америки. До такого висновку прийшли вчені Національного інституту антропології та історії Мексики.

Про це повідомляє BBC.

Експедиція завойовників була відправлена ​​з Куби через рік після першої висадки Ернана Кортеса на континенті в 1519 році. Археологи чотири роки тому знайшли кістяки при розкопках ділянки в районі стародавньої держави Тлашкала.

Тільки недавно з’ясувалася доля цих людей, серед яких були чоловіки, вагітні жінки та діти.

Протягом півроку з 24 червня 1520 року корінні жителі захопили близько 350 послідовників Кортеса і відібрали кількох для проведення жертовних ритуалів. За словами експертів, члени захопленого конвою перебували в камерах більше шести місяців та голодали увесь чай час.

Індіанці приносили в жертву чоловіків, жінок і коней, розчленовуючи їх. Свиней індіанці вбили і поховали цілими.

Як стверджує археолог Енріке Мартінес Варгас, захоплених доставили в Теночтітлан, столицю імперії ацтеків, для того, щоб вони служили попередженням для тлашкальців, що приєдналися до Кортеса.

Серед союзників Кортеса були європейські чоловіки і жінки, а також індіанці Таіно з Антильських островів, тлашкаланці, представники народу Тотонакі і цивілізації майя, а також представники чорношкірого і індіанського населення.

За караваном конкістадорів слідували коні, корови, вівці, кози, осли і собаки. Були і свині, яких вони використовували не в якості їжі, а як підношення.

Вчені повідомили, що відбувалося з тілами після смерті. Сліди від надрізів на деяких тілах вказують на те, що м’ясо було відокремлено від кісток.

Деякі черепа були поміщені на частокіл, що дозволяє виставити їх публічно, при цьому вони були скомпоновані в пари чоловік-жінка. Жінки, принесені в жертву на цомпантлі, були вагітні.

За словами Варгаса, в мезоамериканській космогонії жінки, які загинули під час пологів, вважалися воїнами.

Тіло однієї з жінок було розрізане навпіл і поховане біля останків дитини у віці трьох або чотирьох років.

За словами дослідників, вбивствами індіанці відтворювали міфологічні сцени про створення світу. Так, в одному з поховань був знайдений спалений і розчленований воїн Табаско. Вчені вважають, що таким вбивством індіанці відтворили міф про долю богів ери ацтеків, відомий як El Quinto Sol (П’яте Сонце).

Згідно з міфом, Сонце з’явилося після загибелі всіх богів, один з яких був спалений і перетворений в це світило. Біля ніг воїна були знайдені кістки, що належали чотирьом різним людям.

Коли Кортес дізнався про те, що трапилося з його послідовниками, він відправив на місце захоплення каральну експедицію.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ