Вчені розгадали таємницю «озера скелетів» в Гімалаях

Озеро Роопкунд в індійській частині Гімалаїв вважалося місцем давньої катастрофи, так як на його дні археологи знайшли безліч людських кісток.

В ході останнього дослідження вчені з Гарвардського університету виділили ДНК останків і припустили, що деякі із загиблих були греками.

Вони також прийшли до висновку, що «жертви» озера померли не одночасно, а в різні періоди, повідомляє Nature Communications.

Вперше про дивну водойму стало відомо в середині ХХ століття – її під час Другої світової війни виявила британська гвардія. Спочатку вони вирішили, що бачать перед собою останки японських солдатів, які намагалися вторгнутися до Британської Індії. Але незабаром стало очевидно, що кістки набагато старші.

Так озеро Роопкунд отримало неофіційну назву «озера скелетів».

Ким були поховані в ньому люди і за яких обставин померли, довгий час залишалося загадкою. Різні вчені припускали зсув, епідемію, ритуальне жертвопринесення або природний катаклізм.

Недавній науковий аналіз показав: загиблі належали до трьох різних генетичних груп.

Перша група з 23 чоловік мала спільних предків з жителями сучасної Індії. На думку вчених, її представники були не з однієї популяції, а з декількох різних громад.

Друга група з 14 осіб виявилася тісно пов’язана з мешканцями Східного Середземномор’я, особливо Греції і Криту.

У третій знайшли генетичні коди, типові для Південно-Східної Азії.

Вчені також провели радіовуглецеве датування і з’ясували: представники двох основних груп жили з різницею приблизно в тисячу років.

«Індуси» прибули в Роопкунд в VII-X століттях нашої ери, а «середземноморці» і «азіати» – в XVII-XX століттях.

За даними дослідження, всі загиблі були здоровими людьми у віці 35-40 років. В останках не виявили патогенних мікроорганізмів, що дозволило відкинути версію про епідемію.

Автори припустили, що представники найдревнішої групи були паломниками. На черепах деяких з них збереглися сліди ударів від невеликих круглих предметів, нанесені безпосередньо перед смертю. Ймовірно, люди потрапили під гігантський град.

Що стосується пізніших груп, то вчені не змогли з’ясувати, ким вони були. Але, можливо, відомості про експедиції, зниклих в горах Гімалаїв, збереглися в історичних джерелах.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ