У Греції з затонулого корабля підняли втрачені «скарби Елгіна»

Підводні археологи підняли кілька цінних артефактів з «корабля скарбів», який затонув біля берегів Греції в 1802 році. Відомо, що судно належало британському дипломату лорду Елгіну, повідомляє Greek Reporter.

Бриг «Ментор» вийшов з порту Пірей поблизу від Афін, тримаючи курс на Мальту. Кінцевим пунктом подорожі мала стати Великобританія.

Він перевозив золоті прикраси, а також предмети старовини з Парфенону і інших пам’ятників Еллади. Але 15 вересня розігрався сильний шторм, і «Ментор» розбився об скелі неподалік від острова Кіфера.

Всі, хто знаходилися на борту врятувалися, їх підібрав корабель «Анікітос». Але вантаж скарбів опинився на дні.

Пізніше лорд Елгін найняв місцевих пірнальників. Ті підняли на поверхню велику частину цінностей, але деяка частина залишилася на затонулому судні.

Остов виявили через 110 років, в 2012 році, на глибині 23 метрів. Вчені прийшли до висновку, що він зберігає ще чимало скарбів, і їх припущення виправдалися. Учасники останньої експедиції виявили золоті прикраси (кільця і ​​сережки), шахові фігурки, неушкоджений кухонний посуд.

Відзначимо, що артефакти, вивезені лордом Елгіном з Греції, нині зберігаються в Британському музеї. Це багатюща колекція, яка так і називається: «мармури Елгіна».

 





ІНШІ НОВИНИ