Розкрито таємницю виникнення надмасивних чорних дір

Учені з Національної радіоастрономічної обсерваторії США виявили нову властивість чорних дірок, яка дозволяла їм набирати надвелику масу в аномально короткий термін.

Відкриття зробили під час спостережень за центром галактики NGC 1068 в 47 мільйонах світлових років від Сонця, повідомляє Astrophysical Journal Letters.

Попередні дослідження, в тому числі за допомогою телескопа Hubble, показали: в ранніх галактиках, які сформувалися незабаром після Великого Вибуху, знаходяться чорні діри, маса яких в мільярди разів більше сонячної.

Такий інтенсивний ріст не вписувався в уявлення сучасних вчених. Але в ході останньої наукової роботи вдалося встановити: навколо цих дірок формувався не одне, а два кола газу і пилу. Вони оберталися в протилежних напрямках і повинні були «впасти» в чорну діру швидше одиночного диска.

«Це пояснює, як подібні об’єкти могли швидко рости в далекому минулому», – пояснила автор дослідження Вьолетте Імпелліццері.

Поява другого диска залишилася нез’ясованою – можливо, він сформувався після того, як чорна діра поглинула одну зі своїх супутникових галактик.

За розрахунками вчених, протягом найближчих 30 років диски зіткнуться, і в бік чорної діри буде викинутий величезний потік матерії. Можна зробити висновок, що він посприяє прискореному зростанню цього об’єкта – правда, спостерігати за таким «космічним феєрверком» в режимі реального часу сучасним вченим не доведеться.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ