Вогненну кулю над Японією визнали провісником космічної катастрофи

Вогненна куля, яка пролетіла над Японією в 2017 році, була крихітним фрагментом гігантського астероїда, який одного разу може попрямувати у бік Землі, з’ясували астрономи.

Космічний об’єкт помітили в небі над Кіото 28 квітня. Дослідження показали, що його маса становила всього 29 грамів, а діаметр – 2,7 сантиметрів. Але такі маленькі метеорити являють особливий інтерес для науки, оскільки можуть «розповісти» про більш великі тіла, що їх породили.

Авторам дослідження вдалося простежити шлях осколка. Виявилося, що колись він був частиною бінарного (подвійного) астероїда 2003 YT1.

Цей астероїд складається з великої «скелі» діаметром два кілометри, навколо якої обертається дрібніший «супутник» довжиною 210 метрів. Вчені прийшли до висновку, що 2003 YT1 потенційно небезпечний, тобто теоретично може зіткнутися з Землею в найближчі 10 мільйонів років, хоча ймовірність такого катаклізму становить всього 6%.
Залишилося невідомим, як астероїд втратив частину своєї породи. Можливо, невеликий фрагмент, що пролетів над Японією, був скинутий з поверхні разом з потоком пилу. Він міг відокремитися від основи через удар мікрометеоритів або від різкого перепаду температур.

Відомо, що на Землю регулярно потрапляють метеорити. Більшість з них настільки малі, що без залишку згоряють в атмосфері. Але іноді з нашою планетою стикаються більш масивні об’єкти, такі, як Челябінський метеорит.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ