На зворотному боці Місяця помітили загадкову речовину

Китайське космічне агентство опублікувало знімок зворотної сторони Місяця, де можна розгледіти якусь загадкову речовину темного відтінку. Зображення надійшло від місяцехода «Юйту-2» місії «Чан’є-4», повідомляє Space.com.

Речовина знаходилася в центрі ударного кратера і явно виділялася на тлі навколишньої поверхні. Спочатку вченим не вдалося визначити, що це таке.

Але пізніше співробітник Університету Нотр-Дам в Індіані Клайв Ніл прийшов до висновку, що зразки дуже схожі на ударне скло, знайдене під час місії Apollo 17 в 1972 році. Воно формується під час метеоритних ударів, в умовах високого тиску і температур.

Співробітник NASA Ден Моріарті зазначив, що фрагменти мають таку ж структуру, що і грунт, що їх оточує. Так, на них також видно сліди дроблення від космічних ударів. Можна зробити висновок, що речовина знаходиться на поверхні протягом довгого часу.

Він припустив, що це може бути як скло, так і глибинні базальтові породи, викинуті назовні після зіткнення Місяця з астероїдом.

Матеріал, швидше за все, неоднорідний за складом: яскраві частки включені в більш великі області темного відтінку. Але, можливо, такий ефект створюється через те, що світло падає на місячну поверхню під різними кутами.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ