Знайдено предків перших жителів Стародавнього Риму

Вчені вивчають Римську імперію протягом сотень років, але її історія все ще зберігає багато секретів. Так, невідомо, звідки вийшли предки перших жителів Вічного міста. Група вчених зі Стенфордського університету, Віденського університету та Римського університету Сапієнца вирішила заповнити цю прогалину, провівши масштабний генетичний аналіз, повідомляють Діалоги з посиланням на Science.

Дослідження охопило власне Рим і сусідні регіони Італії. Автори знайшли сліди, щонайменше, двох великих міграцій і декількох невеликих, але помітних зрушень населення в останні кілька тисяч років.

В рамках наукової роботи вчені виділили 127 зразків ДНК людини з 29 об’єктів в Римі і навколо нього. Вони датувалися періодом між кам’яним століттям і Середньовіччям.

Аналіз показав, що приблизно 8 тисяч років тому в італійські землі прибули фермери, що походили від стародавніх землеробів Туреччини і Ірану. Три – п’ять тисяч років тому до них приєдналися вихідці із степів сучасної України. До моменту заснування Риму (вважається, що це 753 рік до нашої ери) населення регіону стало вельми різноманітним і нагадувало сучасні європейські та середземноморські народи.

У міру розширення Римської імперії навколо Середземного моря в місто почали прибувати переселенці з Близького Сходу, Європи і Північної Африки. Коли Вічне місто прийшло в занепад (через розкол держави, епідемії і війни), в нього ринули представники західноєвропейських племен, а під час подальшого відродження і піднесення – уродженці центральних і північних областей Європи.

Автори дослідження зробили висновок, що стародавній світ постійно знаходився в русі. Генетичний склад населення міг повністю змінитися всього за кілька століть.

«Ще одним вражаючим аспектом було те, наскільки космополітичним було населення Риму впродовж всієї його двотисячолітньої історії. Навіть в давнину Рим був плавильним котлом різних культур », – розповіли вони.

 





ІНШІ НОВИНИ