У заповіднику США знайшли «примарні» сліди древніх мисливців

У заповіднику Уайт-Сендз в Нью-Мексико (США) виявили «примарні» сліди мисливців за мамонтами, залишені ще під час льодовикового періоду. Вік відбитків оцінили в 12 000 років, повідомляють Діалоги з посиланням на Scientific Reports.

Вчені давно знали, що по території сьогоднішньої заповідної зони проходила стежка мамонтів: її неодноразово досліджували. В ході недавнього експерименту співробітники Університету Корнелла (США) застосували новий метод. Вони просканували поверхню за допомогою георадарів і змогли виявити утворення, приховані під шарами пізнішої породи.

Георадар не можна назвати інноваційною технологією. Його використовують в геології, археології, для пошуків тріщин на залізничних лініях. Але його ніколи раніше не задіювали для вивчення скам’янілих слідів. Тим часом багато з них не видно неозброєним оком і не можуть бути виявлені іншими способами.

Авторам нового дослідження вдалося знайти 800-метровий ланцюжок з відбитків людських ніг, які перемежовувалися зі слідами колумбійського мамонта (Mammuthus columbi). Ймовірно, їх добували заради м’яса і хутрових шкур.

Вчені відзначили, що стежки слідів здатні відкрити дуже багато: розмір і ходу тварин, а також те, як люди і тварини взаємодіяли один з одним в епоху плейстоцену. Важливо, що радар дозволяє обійтися без розкопок, і стародавні породи залишаються недоторканими.

Дану технологію планують застосовувати і в інших зонах, наприклад, для дослідження слідів динозаврів.





ІНШІ НОВИНИ