У Норвегії знайшли унікальне подвійне поховання вікінгів

У центральній частині Норвегії під час розкопок виявили унікальний історичний об’єкт: похоронний човен в похоронному човні. Археологи встановили, що в VIII столітті нашої ери в цьому місці поховали чоловіка-вікінга. За традицією, його тіло помістили в невеликий дерев’яний корабель. Пізніше, в IX столітті, в ту ж могилу опустили інший човен, вже з жіночими останками, повідомляє Музей Норвезького університету природних і технічних наук (NTNU).

За словами вчених, подвійні поховання – не рідкість для Скандинавії, але таку «матрьошку» вони бачать вперше.

Наявність човна говорить про високий соціальний статус покійних. На тілі жінки також збереглися застібки з позолоченої бронзи, намисто з перлів і незвичайна брошка у формі хреста. Прикраса виготовили з кельтського аксесуара для кінської упряжі, імовірно – в Ірландії. Такі артефакти дарували людям, які або брали участь в далекій подорожі, або допомагали її організувати. Чоловіка поховали разом з військовим знаряддям: щитом, списом і мечем.

Учені поки не знають, чому для жінки не стали копати нову могилу, а помістили її в стару. Втім, збереглася частина її черепа, з якої, можливо, вдасться виділити ДНК. Аналіз покаже, де народилася невідома, як вона жила і від чого померла.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ