Інфрачервона камера виявила невидимі тату на муміях Стародавнього Єгипту

Вчені з Університету Міссурі (США) провели незвичайне дослідження, сфотографувавши давньоєгипетських мумій в інфрачервоному діапазоні. На зображеннях проявилися татуювання, яких дослідники раніше не бачили, повідомляють Діалоги з посиланням на Science News.

Сім тіл, вік яких оцінюється в три тисячі років, були колись знайдені в некрополі Дейр-ель-Медіна на західному березі Нілу. Всі вони належали жінкам.

У одної мумії виявили понад 30 татуювань, в тому числі хрестоподібні візерунки на руках (подібний «дизайн» раніше ніколи не зустрічався єгиптологам) і знаки, схожі на ієрогліфи. Інше тіло було прикрашене зображенням людського ока на тильній стороні шиї і парою бабуїнів з боків.

Довгий час вважалося, що жіночі татуювання в Єгипті символізували родючість. Але автори нового дослідження припустили, що був і глибший сенс. Малюнки на шкірі могли позначати приналежність до особливої ​​касти, пов’язаної з духовними практиками. Можливо, їх власниці були жрицями або знахарками.

Вчені відзначили, що ще кілька років тому ці татуювання неможливо було виявити. Але розвиток технологій дозволяє розкривати все нові таємниці стародавнього світу.

Татуювання були властивими багатьом древнім народам. Так, в Північній Америці знайшли тату-інструмент, створений в 79 – 130 роках нашої ери.





ІНШІ НОВИНИ