Перша міжзоряна комета назавжди покине Сонячну систему

Перша міжзоряна комета Сонячної системи 2I / Borisov в суботу, 7 грудня, наблизиться до Землі на максимально близьку відстань. Потім, рухаючись по гіперболічній орбіті, вона назавжди покине околиці нашої зірки, повідомляють Діалоги з посиланням на кримського астронома Геннадія Борисова.

Нагадаємо, Борисов виявив комету за допомогою власноручно виготовленого дзеркально-лінзового телескопу. Незабаром до спостережень приєдналися астрономи з різних країн світу.

Міжнародний астрономічний союз присвоїв кометі ім’я 2I / Borisov, в честь першовідкривача. Це другий об’єкт із зовнішнього космосу, помічений в межах Сонячної системи. Першим був сигароподібний астероїд Оумуамуа, який багато хто визнав замаскованим кораблем інопланетян (згодом ця теорія не підтвердилася).
Астроном розповів, що зараз швидкість комети становить 40-50 кілометрів на секунду. Гравітації Сонця недостатньо, щоб притягнути її на постійну орбіту, тому 2I / Borisov незабаром «полетить від нас назавжди».

Дослідження показали, що за складом міжзоряна комета практично не відрізняється від комет, що сформувалися в околицях Сонця. Астрономи проведуть чергові спостереження під час, коли вона виявиться максимально близько до Землі, щоб встановити хімічний склад та інші властивості.





ІНШІ НОВИНИ