У Греції знайшли затонуле римське судно з 6 тисячами амфор

Біля берегів Греції виявили останки затонулого римського судна, вік якого оцінили приблизно в дві тисячі років. На його борту знаходився вантаж з шести тисяч амфор для вина і оливкової олії, повідомляють Діалоги з посиланням на Journal of Archaeological Science.

Важливу знахідку зробили неподалік від острова Кефалонія. Вона вказала на раніше невідомі маршрути, за якими римські торгові судна перетинали Середземномор’я.

Довжина корабля становила 34 метри, ширина – близько 13. Його вдалося виявити за допомогою гідролокатора. Грецькі дослідники з’ясували, що аварія сталася між I століттям до нашої ери і I століттям нашої ери, тобто за часів Ісуса Христа.

Вантаж, що пролежав під водою кілька тисячоліть, добре зберігся. Сам корабель був похований під осадовими породами. Вчені висловили надію, що під час розкопок вдасться знайти багато вцілілих деталей.

Судно стало найбільшим з усіх, виявлених в Східному Середземномор’ї. Очевидно, воно прямувало в порт Фіськардо, де раніше розкопали будинки, терми, будівлю театру і кладовище римських часів (146 рік до нашої ери – 330 рік нашої ери). Можна зробити висновок, що в ту епоху він був важливим транспортним і торговим вузлом.

Раніше повідомлялося, що на узбережжі Естонії знайшли залишки корабля XV століття. На його борту лежали консерви з терміном зберігання до 1972 року.





ІНШІ НОВИНИ