На чужих планетах виявили запаси води

Багато інопланетних світів можуть містити воду, з’ясували вчені з Інституту астрономії Кембриджа. Вони провели найбільше на даний момент дослідження хімічного складу і теплових властивостей екзопланет поза Сонячною системою.

У науковій роботі розглянули 19 космічних тіл, від відносно невеликих міні-Нептунів (приблизно в 10 разів більше Землі) до супер-Юпітерів (в 600 разів більше нашої планети). Вони розташовувалися на відстані 20-2000 світлових років від нас, повідомляє The Independent.

Виявилося, що вода присутня на багатьох таких планетах, хоча і в менших обсягах, ніж очікувалося. Крім того, між планетами різних видів спостерігалися великі відмінності в обсягах водних запасів.

Так, на 14 з 19 екзопланет виявили ознаки водяної пари. На шести виявили велику кількість натрію і калію. Але атмосфери планет містили низьку кількість кисню щодо інших елементів. Крім того, вони виявилися бідні на водяний лід.

«Неймовірно бачити такий низький вміст води в атмосфері широкого спектру планет, що обертаються навколо різних зірок», – підкреслили автори.

Вчені відзначили, що результати досліджень багато в чому не узгоджуються з теоретичними моделями формування планет. Але ці дані важливі для подальших наукових пошуків, в тому числі пов’язаних з пошуками життя в чужих зоряних системах.

Джерело

 





ІНШІ НОВИНИ