Вчені: жіночі кровоносні судини старіють швидше чоловічих

Вчені з медичного центру Седарс-Синай (США) з’ясували, чому серцево-судинні захворювання у представників різної статі протікають по-різному. Виявилося, що кровоносні судини (як великі, так і малі артерії) у жінок старіють швидше, ніж у чоловіків, повідомляють Діалоги з посиланням на JAMA Cardiology.

«Наші дослідження не тільки підтверджують, що у жінок інша біологія і фізіологія, ніж у чоловіків, а й показують, чому жінки можуть бути більш сприйнятливі до розвитку певних типів серцево-судинних захворювань і в різні моменти життя», – пояснили автори.

У наукову роботу включили дані більше 32 тисяч чоловік у віці від 5 до 98 років, зібрані протягом 43-річного періоду. Особливу увагу звертали на підвищений тиск, оскільки цей симптом часто є провісником майбутніх серцевих нападів, серцевої недостатності або інсультів.

Результати свідчать, що у жінок перші ознаки гіпертонії виявлялися набагато раніше, ніж у чоловіків, і прогресували швидше.

«30-річна жінка з високим кров’яним тиском, ймовірно, має більш явний ризик серцево-судинних захворювань, ніж чоловік з тим же симптомом в тому ж віці», – пояснили фахівці.

 





ІНШІ НОВИНИ