Стало відомо, де зароджуються магнітні бурі

Сильні сонячні бурі формуються набагато ближче до Землі, ніж вважалося раніше. Дослідники з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі використовували дані NASA і визначили, що вони виникають на кордоні магнітного поля планети, повідомляють Діалоги з посиланням на The Daily Mail.

Згідно з отриманими даними, шторми зароджуються в трьох-чотирьох діаметрах від Землі, на відстані приблизно 38 тисяч кілометрів (1/10 частина відстані до Місяця). Іншими словами, їх епіцентри розташовані так близько, що перетинаються з орбітами супутників метеорологічних служб і GPS.

Вчені підкреслили, що сонячні бурі особливо небезпечні для космічних кораблів і астронавтів, які не захищені магнітним полем планети. Так, сильний шторм в 1972 році ледь не погубив членів місій «Аполлон-16» і «Аполлон-17»: вони ледве встигли з ним розминутися. Якби цього не сталося, люди отримали б смертельну дозу радіації в 300 бер.

«Ці інциденти підкреслюють потенційну небезпеку, яку слід оцінювати по мірі того, як все більше людей ризикують вийти на орбіту», – заявили автори дослідження.
При певних умовах магнітні бурі можуть порушити роботу електромереж і систем зв’язку на Землі, а також викликати полярні сяйва в низьких широтах. У 1921 році одна з них паралізувала телеграфне повідомлення по всій Європі.

Експерти підрахували, що, якби така буря була сьогодні, нанесена нею шкода буде величезна. Тільки в США втрати від відключення електроенергії досягнуть $ 40 мільярдів у день. Дослідження сонячних штормів, розуміння того, де і як вони формуються, дасть людям можливість попередити можливі руйнівні наслідки.

 





ІНШІ НОВИНИ