У Китаї знайшли скам’янілість стародавнього «танцюючого дракона»

Новий вид динозаврів, чиї скам’янілості були виявлені на території Китаю, виявився сполучною ланкою між доісторичними ящерами і відомими нам птахами. Істоту назвали Wulong bohaiensis, що в перекладі означає «танцюючий дракон», повідомляють Діалоги з посиланням на The Anatomical Record.

Динозавр жив близько 120 мільйонів років тому, пересувався на двох ногах, був трохи більше сучасної ворони і мешкав в озерній місцевості. Він володів дзьобом, наповненим гострими зубами, і небезпечним кігтем на задній лапі. Вчені припустили, що цей хижак харчувався дрібними ссавцями, ящірками, птахами і рибою.

Скам’янілості збереглися дуже добре. Палеонтологи виділили не тільки повний скелет, але і м’які тканини. Ці дані дозволили з великою точністю відновити вигляд динозавра і навіть визначити його вік – близько одного року.

Виявилося, що його кінцівки були вкриті пір’ям, схожими на пташині, а решта тіла – тонкими пухнастими «нитками». На кінці довгого хвоста, зрослого в жорсткий стрижень, розташовувалися два дуже довгих пера.

Очевидно, Wulong bohaiensis був, за мірками свого виду, ще дитиною. Але його оперення повністю відповідало дорослій особині. Цікаво, що у сучасних птахів спостерігається прямо протилежна картина – так, чайки набувають «доросле» оперення лише до трьох-чотирьох років, хоча вчаться літати набагато раніше. Що стосується довгих хвостових пір’їн, то вони, на думку фахівців, володіли декоративною функцією і могли відпадати в міру зростання.

Автори наукової роботи відзначили, що Wulong bohaiensis жив в перехідному періоді, коли динозаври «розправили крила» і почали еволюціонувати в птахів. До сих пір достеменно невідомо, як саме це відбувалося, і істоти, схожі на «танцюючого дракона», можуть розкрити раніше невідомі деталі найдавнішої історії.

«Вивчення подібних зразків не тільки показує нам деколи дивовижні шляхи, по яких йшло давнє життя, але і дозволяє перевірити ідеї про те, як важливі характеристики птахів, включаючи політ, виникли в далекому минулому», – розповіли вчені.

 





ІНШІ НОВИНИ