Хлопчик знайшов 1500-річний артефакт, збираючи гриби

13-річний Ставши Меїр разом зі своїм батьком і братами відправився збирати гриби неподалік від ізраїльського міста Кесарії. Незадовго до цього в цьому районі пройшли сильні зливи, і сім’я вирішила, що настав відповідний час для збору грибів. Під час пошуку Ставши побачив в землі мармурову плиту. За словами хлопчика, який вивчав у школі археологію, він відразу зрозумів, що йому попалося щось давнє.

Згідно з місцевим законодавством, про будь-яку знахідку, яка може мати історичне значення, необхідно повідомляти в Управління старовини Ізраїлю. Дослідити плиту відправився доктор археологічних наук Пітер Гендельман. Він повідомив, що плита являє собою частину надгробки з гравіюванням на грецькій мові: на артефакті збереглися слова «могила» та ім’я померлого – «Анастасій» або «Анастасія».

Передбачається, що артефакту більше 1500 років, і він датується періодом, коли ця територія контролювалася Візантійською імперією – державою-правонаступником Римської імперії в Східному Середземномор’ї і Леванте.

Можливо Ставши знайшов не тільки фрагмент могильного каменю, але і місце давнього християнського кладовища. Розкопки в цьому районі можуть дати уявлення про багату історію Кесарії. Це місто, засноване Іродом Великим, було відоме своїми численними церквами і монументальними будівлями. У VII столітті нашої ери місто було зруйноване під час навал мусульман.

Управління старовини Ізраїлю нагородило Ставу почесною грамотою і закликало громадян співпрацювати заради збереження скарбів ізраїльської землі.





ІНШІ НОВИНИ