На нідерландський берег вимило артефакти «загубленого світу»

На пляж Нідерландів викинуло артефакти «загубленого світу», вік яких досягає декількох десятків тисяч років. Вчені вважають, що вони пов’язані з Доггерландом – доісторичним поселенням, нині повністю затопленим водами Північного моря, повідомляють Діалоги з посиланням на Science.

У 2013 році місцева жителька Віллі Ван Вінгерден виявила на березі незвичайний предмет, який виявився зубом мамонта. З тих пір вона зібрала цілу колекцію історичних цінностей.

Але лише в кінці 2019 року жінка вирішила показати свої знахідки фахівцям. Вчені визначили, що серед них є по-справжньому унікальні, в тому числі найдавніші кістяні гачки і навіть людські останки.

Так, кремінний виріб з прилиплим до нього шматочком бурштину виявився знаряддям неандертальців, виготовленим 50 тисяч років тому. Вік найстаріших артефактів склав 800 тисяч років.

Проаналізувавши колекцію, історики прийшли до висновку, що Доггерланд заселявся в кілька етапів. Ймовірно, його першими мешканцями були Homo antecessor – найбільш стародавні європейські гомініди, можливо, предки неандертальців і Homo sapiens.

Ця ділянка була “живою” під час останнього льодовикового періоду, коли рівень моря був на кілька десятків метрів нижче нинішнього. Але приблизно 8500 років тому почалося активне танення льодовиків, і на місці поселень утворилося Північне море.





ІНШІ НОВИНИ