У ранньому Всесвіті знайшли мертву галактику-монстра

Астрономи з Каліфорнійського університету в США виявили найдавнішу галактику, яка володіла досить дивними властивостями. Вона «жила швидко і померла молодою», повідомляє Astrophysical Journal.

Галактика XMM-2599 існувала 12 мільярдів років тому, виникнувши через 1,8 млрд років після Великого Вибуху.

Вона утворила величезну кількість зірок, і коли Всесвіту «виповнилося» два мільярди років, її маса досягала 300 млрд мас Сонця. Але вісім мільйонів років тому (тобто, за космічними мірками, практично миттєво) галактика раптом стала неактивною, і вчені не змогли зрозуміти, чому.

На піку свого життєвого циклу галактика-монстр народжувала більше 1000 сонячних мас на рік (для порівняння, Чумацький Шлях утворює всього одну зірку за дванадцять земних місяців). Автори дослідження припустили, що в якийсь момент вона перестала отримувати зіркоутворююче «паливо», або ж свій вплив справила чорна діра.
Одне з головних питань, яке стоїть перед астрономами: що відбувається з галактиками після їх смерті. Ймовірно, спостереження за XMM-2599 зможуть надати нові дані на цю тему.

«Ми знаємо, що вона не може втратити масу. Цікаве питання полягає в тому, що відбувається навколо неї», – зазначив автор наукової роботи професор Уїлсон.

Вчені припустили, що мертві галактики, можливо, з часом притягують до себе «сусідів» і утворюють масштабні кластери – але це ще потрібно довести.





ІНШІ НОВИНИ