Вчені: течії Світового океану розігналися до рекордних швидкостей

Океанські течії в наші дні рухаються швидше, ніж 20 років тому, з’ясували вчені з міжнародної дослідницької групи. Прискорення відбувається на всій земній кулі, причому найбільш інтенсивно – в тропічних широтах. Явище відзначається не тільки на поверхні, але і на глибині до 2000 метрів, повідомляє Science Advances.

Попередні дослідження показали, що на планеті зросла потужність вітрів. Вчені припускали, що це вплине на течії, але показники швидкості потоків набагато перевищили їх прогнози. Ймовірно, такий ефект пов’язаний з глобальною зміною клімату.

Автори наукової роботи підрахували, що вітри над океаном посилюються зі швидкістю 1,9% в десятиліття і «переносять» енергію на поверхню океану, а потім і в більш глибокі шари. В цілому, швидкість океанських течій з початку 1990-х років піднімалася приблизно на 5% за десять років.

Океанські течії безпосередньо впливають на клімат усієї планети. Так, в останні сто років в субтропіках посилилися потоки, що несуть енергію від екватора до полюсів. Але деякі великі течії, такі як Куросіо в Тихому океані, залишалися відносно стабільними.

Автори нової наукової роботи повторно проаналізували вже наявні дані і зібрали інформацію місії Argo. Цей проект використовує тисячі автономних поплавців для збору відомостей про температуру, солоність і течії океану.

Вони відзначили, що прискорення потоків складно помітити відразу, тому що вони досить повільні. Так, Південна екваторіальна течія в Тихому океані долає всього одну милю (1,6 км) на годину і буде прискорюватися тільки на 0,05 м/год в десятиліття. Але, з огляду на величезну кількість води, навіть для такого «прогресу» буде потрібна величезна кількість енергії.

Вчені відзначили, що більш «турбулентний» океан може поглинати більше тепла з атмосфери або змінювати загальну циркуляцію теплих потоків. Це спричинить за собою різні, непередбачувані в даний момент побічні ефекти.

«Можливо, найважливіший наслідок – це зміна перерозподілу тепла навколо планети. Це вплине на температури і погодні умови, хоча для точних прогнозів потрібні додаткові аналізи», – зазначив учасник наукової роботи Алекс Сен Гупта з Університету Нового Південного Уельсу.





ІНШІ НОВИНИ