Розкрито таємницю чорного «слизу» з давньоєгипетських гробниць

Розкрито таємницю чорного «слизу» з давньоєгипетських гробниць

Вчені з Британського музею розкрили таємницю чорного «слизу», який часто знаходять всередині давньоєгипетських гробниць. Так, дивну субстанцію виявили в величезному чорному саркофазі, знайденому в 2018 році в Олександрії.

Розміри, колір і міцність були настільки незвичайні, що археологи вирішили – це місце упокоєння Олександра Македонського. Але припущення не підтвердилося. Коли кришку підняли, то побачили три скелети (як пізніше виявилося, двох чоловіків і однієї жінки), які плавали в темній рідині.

Автори дослідження зібрали понад 100 зразків «слизу» з 12 поховань часів XXII династії фараонів (900-750 рр. до н.е.). Серед них було поховання жерця на ім’я Джедхонсіу-еф-анк, який жив майже три тисячі років тому і служив в храмі Амона в Карнаці, повідомляє Ancient Origins.

Аналіз показав, що рідина складається з рослинної олії, деревної смоли, тваринного жиру, бджолиного воску і бітуму. Ці інгредієнти присутні у всіх зразках, хоча їх пропорції могли змінюватися. Цікаво, що багато з них були імпортними. Смолу фісташкового дерева, найімовірніше, доставили з району сучасного Ізраїлю, хвойну смолу – з Лівану, а бітум везли від Мертвого моря.

Вчені прийшли до висновку, що цю суміш явно готували спеціально, і вона використовувалася при похованні знатних осіб. Нею обливали загорнуту в полотна мумію, потім суміш застигала і, таким чином, забезпечувала кращу схоронність тіла. Обмазували нею і сам саркофаг. Ймовірно, цей процес мав не тільки практичний, але й релігійний сенс.





ІНШІ НОВИНИ