Знайдена причина асиметрії світлої і темної сторін Місяця

Місяць – найближчий «космічний сусід» Землі і єдине позаземне тіло, на яке ступала нога людини. Але ми до сих пір не знаємо багато чого про властивості супутника Землі. Так, вчені довго не могли встановити, чому дві сторони Місяця так сильно відрізняються одна від одної.

Відомо, що Місяць завжди повернений до Землі лише однією стороною. Люди давно помітили, що видима частина вкрита темними плямами. Пізніше з’ясувалося, що це великі рівнини темного базальту від древньої вулканічної активності, повідомляє Nature Geoscience.

Вважалося, що і зворотна сторона виглядає так само. Але дослідження це спростували. Якщо на видимій стороні темні плями займали більше 30% площі, то на темній – лише 1%, кора була більш масивною і мала інший хімічний склад.

Вчені прийшли до висновку, що світла сторона Місяця була більш вулканічно активною. Нова наукова робота говорить, що причина такої асиметрії: в нерівномірному розподілі радіоактивних елементів.

У зразках ґрунту з ближнього боку Місяця виявили калій, фосфор, рідкоземельні елементи, а також уран і торій, розпад яких генерує тепло. Експерименти з синтетичними зразками місячного реголіту показали, що дані елементи дійсно сприяють сильному нагріванню і могли провокувати виверження вулканів протягом мільярдів років. Вчені також зазначили, що радіоактивні елементи, швидше за все, з’явилися на Місяці після зіткнення Землі з планетою Тейя.





ІНШІ НОВИНИ