Затонулий материк Зеландія нанесли на карту

Вчені склали першу карту зниклого материка Зеландія. Його «руїни» лежать на глибині більш ніж одного кілометра під водами південної частини Тихого океану, повідомляє Business Insider.

Материк був відкритий в 2017 році. В ході нового дослідження фахівці новозеландського Королівського науково-дослідного інституту окреслили його форму і розміри на карті.

Автори зафіксували рельєф морського дна і тектонічний профіль, показавши, де Зеландія перетинає межі тектонічних плит. Згідно з їхніми даними, площа материка становить близько 5 мільйонів квадратних кілометрів – приблизно половина площі Австралії. Але лише 6% знаходиться над рівнем моря. Ця частина лежить в основі північних і південних островів Нової Зеландії і острова Нова Каледонія. Все інше пішло під воду, але гірські хребти колишньої суші в окремих місцях піднімаються високо до поверхні.

Материковий пласт складається з континентальної (давнішої і масивної) і океанічної (молодшої) кори. Також на Зеландії збереглися згаслі вулкани.

Попередні дослідження показали, що Зеландія відкололася від суперконтиненту Гондвана приблизно 85 мільйонів років тому. Колись вона представляла єдиний масив в Австралією і Антарктидою, але потім піддалася впливу сил, які породили Тихоокеанське вогняне кільце.





ІНШІ НОВИНИ