Супутник Юпітера визнали придатним для життя

Вчені NASA встановили, де в Сонячній системі могло зародитися життя, крім Землі. Дослідження показало, що відповідні умови виникли на Європі – супутнику Юпітера, повідомляє Eurekalert.

Європа повністю покрита льодовиками товщиною в кілька кілометрів. Але під товщею льоду залягає океан. Вчені прийшли до висновку, що він захищений від сонячної радіації, а потрібну температуру води підтримує тепло надр супутника.

В рамках нової наукової роботи фахівці створили комп’ютерну модель, яка показує етапи зародження та еволюції цього океану. При цьому використовувалися дані супутника «Галілео», запущеного в 1989 році.

Результати показали, що вода на Європі могла виникнути внаслідок руйнування водомістких мінералів, під дією приливних сил або через радіоактивний розпад. Автори змогли змоделювати склад і фізичні властивості ядра, силікатного шару і океану супутника.

Відомо, що мінерали втрачають воду і летючі елементи на різних глибинах і температурах. Вчені визначили масу летких речовин, які повинні були виділитися з породи надр, і виявили, що вони узгоджуються з цим обсягом океану – тобто, ймовірно, до сих пір присутні в його водах.

Спочатку океан Європи був помірно кислим, з високою концентрацією вуглекислого газу, кальцію і сульфату. Зараз його склад, ймовірно, збагатився хлоридом і наблизився до складу земних океанів.

«Ми вважаємо, що цей океан цілком придатний для життя», – пояснили вони.





ІНШІ НОВИНИ