Атмосферу Землі порівняли з дзвоном

В атмосфері Землі, як і в океанах, виникають величезні хвилі. Це явище пов’язане з гравітаційною силою Місяця, яка притягує до себе повітряну оболонку планети. Нове дослідження показало, що деякі типи «небесних хвиль» резонують навколо Землі, як звукові хвилі усередині дзвону.

Хвилі в повітрі не так добре помітні, як у воді, але фахівці навчилися фіксувати їх. Це рухомі щільні «кишені» довжиною понад тисячу кілометрів. В ході спостережень з’ясувалося, що хвилі від 1000 до 10 000 км утворюються кожні кілька годин, повідомляє Journal of the Atmospheric Sciences.

В ході нового дослідження представники Кіотського і Гавайського університетів проаналізували дані Європейського центру середньострокових прогнозів погоди (ECMWF) і відновили динаміку атмосферних явищ за останні 38 років. Вони розглядали небесні хвилі з частотою від 2 годин до 2 днів і довжиною хвилі понад 5000 км.

В результаті їм вдалося виявити явище, теоретично передбачене ще в XIX столітті французьким фізиком П’єром-Симоном Лапласом, а саме глобальні коливання.

Коли хвилі рухаються по повітрю на потрібній висоті і швидкості, вони можуть створити резонанс в атмосфері. В результаті по всій планеті розходяться коливання, які не відчуваються людьми, але їх добре видно на приладах.

Дзвінкий дзвін вібрує одночасно на низькому основному тоні і на багатьох вищих обертонах, виробляючи приємний музичний звук. Вчені довели, що вся атмосфера Землі вібрує аналогічним чином.

Хвилі, що виникають в результаті резонансу, дуже численні. Вони охоплюють всю земну кулю і рухаються одні зі сходу на захід, інші – із заходу на схід. Особлива увага в дослідженні приділялася хвилям з періодами від 2 до 33 годин, що переміщуються горизонтально через атмосферу зі швидкістю 1126 кілометрів на годину. Вони створюють характерну «шахову» картину областей високого і низького тиску.

«Наша ідентифікація стількох хвиль в реальних даних показує, що атмосфера дійсно дзвенить, як дзвін», – зазначили автори.

Це дослідження важливе для більш точних кліматичних прогнозів і кращого розуміння законів земної атмосфери.





ІНШІ НОВИНИ