Комп’ютерна модель вказала на справжній вік Місяця

Вчені з Німецького аерокосмічного центру в Берліні за допомогою комп’ютерного моделювання відновили історію народження Місяця. Вони розвінчали деякі загальновизнані теорії, повідомляє Space.com.

Вважається, що Місяць виник після зіткнення Землі з протопланетою Тейя. Космічний катаклізм призвів до викиду величезних шматків земної породи на навколоземну орбіту. Вони і стали «основою» для природного супутника.

У перші роки свого існування Місяць був повністю розплавлений. Вчені підрахували, як швидко повинен був застигати магматичний океан. В рамках дослідження астрономи вивчили теплопровідність місячної кори, а також виділення тепла з частинок гірських порід в магмі. Вони підкреслили, що враховували багато процесів, що відбуваються в той час, в тому числі ті, що спочатку ігнорувалися.

«Результати нашого моделювання показують, що молода Земля зіткнулася з протопланетою приблизно через 140 мільйонів років після народження Сонячної системи. За нашими розрахунками, це сталося 4,425 мільярда років тому, з похибкою 25 млн років», – розповіли автори.

Попередні дослідники оцінювали вік Місяця в 4,51 мільярди років, тобто на 85 млн років більше. Нові дані показують, що супутник нашої планети виник приблизно в той же час, коли у Землі сформувалося тверде внутрішнє ядро.

«Існує сильний зв’язок між цими подіями, тому що гігантський удар Тейї, ймовірно, привів до великомасштабного плавлення в мантії Землі, що значно допомогло в утворенні ядра», – підкреслили автори.

Комп’ютерна модель також показала, що магматичний океан на Місяці залишався рідким протягом 200 мільйонів років – в 10 разів довше, ніж передбачалося.





ІНШІ НОВИНИ