Дві знайдені мумії можуть привести до гробниці Клеопатри

Гробниця Клеопатри – одна з найбільших нерозгаданих таємниць. Деякі вважають, що її поховали в Олександрії, інші припускають, що її останній притулок може перебувати в древньому храмі Тапосіріс Магна, побудованому її предками в дельті Нілу. Нова знахідка двох мумій може нарешті направити вчених на потрібний шлях.

Як повідомляє The Guardian, недавно в Тапосіріс Магна були виявлені дві мумії високопоставлених осіб, що жили за часів Клеопатри. Це відкриття було названо сенсаційним, оскільки воно показує важливість цього храму.

Хоча гробниця була незайманою протягом 2000 років, мумії знаходяться не в найкращому стані, тому що до них просочилася вода. Однак вчені все-таки змогли встановити, що спочатку вони були повністю покриті золотим листом – розкіш, доступна тільки тим, хто належав до вищих верств суспільства. Археологи припускають, що, можливо, ці дві людини взаємодіяли з самою Клеопатрою.

Гленн Годенхо, єгиптолог з університету Ліверпуля, описав це відкриття як феноменальне. «Хоча зараз вони (мумії) вкриті 2000-річним пилом, в той час ці мумії були вражаючими», – прокоментував він.

Знайдені мумії були просвічені рентгеном, що дозволило встановити, що вони чоловічої і жіночої статі. Одне з припущень полягає в тому, що вони були жерцями, які грали ключову роль в підтримці влади фараонів.

Розкопки в Тапосіріс Магна очолює Кетлін Мартінес, яка, пропрацювавши там більше 14 років, більш ніж впевнена, що саме тут знаходиться гробниця Клеопатри, адже зараз досліджений лише незначний відсоток величезної ділянки.

Крім мумій археологи виявили 200 монет з ім’ям Клеопатри і її обличчям на місці вівтаря храму, де покійні мали приносити жертви богам. А раніше під час розкопок на цій ділянці було виявлено алебастрову голову Клеопатри. Це також обнадіює вчених, що одного разу вони виявлять усипальницю цариці в цьому регіоні.





ІНШІ НОВИНИ