Загибель «Титаніка» пов’язали з геомагнітною бурею

«Титанік» ліг на фатальний курс назустріч айсбергу через сонячний спалах, який негативно вплинув на роботу компаса – таке припущення висловили американські метеорологи. Свідчення очевидців свідчать, що в ніч на 15 квітня 1912 року в небі спостерігалося потужне північне сяйво, повідомляє журнал Weather.

Це «світлове шоу» виникає при взаємодії заряджених сонячних частинок з атмосферою. Вчені припустили, що геомагнітна буря була досить сильною, щоб викликати суттєві неполадки в роботі навігаційних систем – відхилення навіть на один градус могло стати фатальним. Крім того, перешкоди могли також порушити бездротовий зв’язок між потопаючим лайнером і іншими судами, що знаходяться поблизу, блокуючи сигнали лиха «Титаніка» і повідомлення, що надсилаються у відповідь.

Письменник Лоуренс Біслі, який залишився в живих після гибелі “Титаніку” розповів про сяйво в своїх мемуарах. За його словами, пасажири, які зуміли сісти в шлюпки, раптово побачили «слабке світіння в небі попереду по правому борту». Вони зраділи, думаючи, що настає світанок, але відблиски незабаром згасли. Про світіння в небі написав і член екіпажу судна «Карпатія» приблизно за годину до того, як «Титанік» зіткнувся з айсбергом.

Автори нового дослідження вказали, що «Карпатія», що зловила сигнал лиха, отримала невірні координати потопаючого судна – приблизно в 25 кілометрах від його фактичного розташування. Але судно все ж прибуло в потрібне місце, і вчені також пов’язують це з магнітною бурею, що вплинула на дані компаса.

Сонячні спалахи можуть завдати істотної шкоди. Наприклад, в 1859 році «подія Каррінгтона» вивела з ладу телеграфні мережі у всій Європі. За деякими даними, в той день стовпи буквально іскрилися, а деякі оператори отримали удари струмом. Якби така буря сталася сьогодні, то завдала б безпрецедентної шкоди електроніці та електромережам по всьому світу, відзначають експерти.





ІНШІ НОВИНИ