«Відьмові кола» в пустелі пояснили теорією Алана Тюрінга

Теорія Алана Тюрінга, сформульована 70 років тому, допомогла вченим пояснити феномен «відьомських кіл» – круглих ділянок чистого грунту посеред трав. Найчастіше вони виникають в пустельній місцевості. Вперше кола помітили в пустелі Наміб на півдні Африки, повідомляє Journal of Ecology.

Дослідники багато років дискутували про природу цього явища. Висловлювалася теорія, що «винні» терміти.

Але представники Геттінгенського університету запропонували іншу версію. Вони озброїлися безпілотниками і камерами і вирушили в австралійську глибинку. Спостереження показали, що кола частіше виникають серед трав, сильно залежать від води.

Вчення відзначили, що, по теорії Тюрінга, однорідні системи, якщо їх щось порушує, здатні породжувати стійкі патерни (шаблони поведінки). Ця формула часто використовується для пояснення повторюваних закономірностей в природі.

Так, дикорослі трави у відповідь на стресовий фактор (гострий брак води) формують нову систему з наявністю вільних ділянок грунту. Вона забезпечує їм додатковий запас вологи, необхідний для росту і розвитку. Ймовірно, без «відьомських кіл» рослинність взагалі не змогла б вижити, і замість трав’яного покриву виникла б гола земля.

Команда планує провести більше польових робіт для подальшого вивчення структури трави.





ІНШІ НОВИНИ