Танення льодовиків на Алясці пов’язали з ризиком утворення мега-цунамі

У найближчі 20 років на Алясці може статися катастрофічне цунамі, викликане зсувом нестабільних після танення льодовиків гірських порід. Існує ймовірність, що катаклізм трапиться протягом 12 місяців, повідомляє Science Alert.

Група вчених оповістила громадськість про ризик утворення цунамі ще в травні 2020 року. З тих пір вони розрахували можливі масштаби гігантської хвилі.

Дослідження велися в протоці принца Вільяма. Автори прийшли до висновку, що відступ льодовиків вздовж південного узбережжя Аляски має дестабілізуючий вплив на гірські схили вище рукава Баррі, приблизно в 97 кілометрах на схід від Анкоріджу.

Аналіз супутникових знімків показав, що в міру відступу льодовика біля нього утворюється все більший скелястий уступ. Він вказує, що в цьому місці вже сформувався зсув, який повільно рухається.

Якщо він раптово впаде в море, наслідки будуть безпрецедентними. Грунтуючись на висоті уступу над водою, кількості землі і куті нахилу, вчені визначили, що обвал вивільнить в 16 разів більше осаду і в 11 разів більше енергії, ніж зсув 1958 року в затоці Літуйя. Цунамі, яке піднялося після нього, вважається найбільшим у сучасній історії. Висота хвилі досягала 524 метра.

Вчені відзначили, що спровокувати зсув можуть багато чинників: землетрус, сильна злива, аномальна спека. Але найбільший ризик пов’язаний зі швидким відступом льодовиків.

«Коли клімат змінюється, ландшафту потрібен час, щоб пристосуватися. Якщо льодовик відступає дуже швидко, навколишні схили можуть катастрофічно обвалитися», – пояснили фахівці.

Протока принца Вільяма розташована в малонаселеному місці, але туди часто заходять рибальські човни і туристичні кораблі. У разі цунамі вони опиняться в смертельній небезпеці.





ІНШІ НОВИНИ